- Uudessa 50 euron setelissä on uudenlaisia turvatekijöitä, kuten kasvokuvaikkuna ja hohtavanvihreä numero.
- Uudistettujen turvatekijöiden ansiosta setelien väärentäminen on entistäkin vaikeampaa.
- Kyselytutkimuksen mukaan käteisraha on edelleen suosituin maksutapa.
Uuden sarjan euroseteleissä on uudenlaisia ja paranneltuja turvatekijöitä, jotta setelien väärentäminen on entistäkin vaikeampaa. Uudessa 50 euron setelissä on muun muassa kasvokuvaikkuna hologrammin yläosassa. Ikkunaan on kuvattu kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot, ja ne näkyvät setelin molemmin puolin, kun seteliä katsoo valoa vasten. Kasvokuva näkyy myös vesileimassa. Sen alapuolella on hohtavanvihreä numero, jossa näkyvä valojuova liikkuu seteliä kallisteltaessa ylös ja alas. Setelissä on käytetty myös kohokuvioita ja kohoviivoja, joiden avulla etenkin näkövammaisten on helpompi tunnistaa eri setelit.
EKP:n pääjohtajan Mario Draghin mukaan käteinen on säilyttänyt digitalisaation aikakautenakin asemansa tärkeimpänä maksuvälineenä euroalueella. EKP:n tilaaman, pian julkaistavan kyselytutkimuksen mukaan käteisrahaa käytetään myyntipisteissä yli kolmessa neljäsosassa kaikista maksuista. Maksutapahtumien arvolla mitattuna hieman yli puolet maksuista suoritetaan käteisellä.
Kyselytutkimuksen yksityiskohtaiset tulokset julkistetaan kesällä 2017.
Kaikista euroseteleistä 50 euron seteli on yleisimmin käytetty. Liikkeessä on yli 9 miljardia 50 euron seteliä, ja ne muodostavat 46 % kaikista liikkeessä olevista euroseteleistä. Myös ensimmäisen sarjan setelit ovat edelleen laillisia maksuvälineitä, mutta ne vedetään vähitellen pois käytöstä.
Uudet 100 ja 200 euron setelit otetaan käyttöön vuoden 2019 alussa.
Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Eszter Miltényi-Torstensson puhelinnumerossa +49 69 1344 8034.
Lisätietoja:
Lokakuusta 2015 heinäkuuhun 2016 kestäneessä kyselytutkimuksessa 65 281 henkilöä kirjasi päivittäin muistiin kaikki myyntipisteissä (esim. ruoka- ja muut kaupat, baarit, ravintolat ja torit) suorittamansa maksut. EKP toteutti kyselytutkimuksen 17 maassa, ja Saksassa ja Alankomaissa vastaavan tutkimuksen toteutti maan kansallinen keskuspankki.