"Suomen Pankki haluaa edistää tehokkaan ja nykyaikaisen maksujärjestelmän kehittymistä Suomessa ja koko Euroopassa", Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoi avatessaan keskuspankin järjestämän Maksufoorumin Helsingissä.

Ensimmäiseen Maksufoorumiin oli kutsuttu alan toimijoita kuten pankkeja, muita yrityksiä sekä julkisen sektorin edustajia keskustelemaan maksujärjestelmien tulevaisuudesta. Lainsäädännön uudistuminen, markkinoiden yhdentyminen ja tekninen kehitys aiheuttavat lähivuosina suuria muutospaineita suomalaisiin maksujärjestelmiin.

"Sisämarkkinoiden luomisessa on edetty suurin askelin, mutta maksujärjestelmät eivät ole olleet yhdentymisen kärkijoukossa. Tästä eteenpäin valintoja ei enää voi tehdä kansallisten tarpeiden mukaan, vaan Euroopan tasolla", Liikanen muistutti.

Maksufoorumi on osa Suomen Pankin strategiaa edistää alan yhteistyötä Suomessa. Tavoitteena on löytää sekä yhteisiä näkemyksiä maksujärjestelmien kehittämisessä että tehokkaita eurooppalaisia vaikutuskanavia. Tavoitteena on varmistaa yritysten ja julkisen taloushallinnon automaatiotaso. Pyrkimyksenä on myös edistää korkeatasoisia tietoturvaratkaisuja.

Euroopan parlamentissa huhtikuun lopussa hyväksytyn maksupalveludirektiivin tavoitteena on yhdenmukaistaa maksamiseen liittyvää lainsäädäntöä EU-alueella. Direktiivi edistää kilpailua lisäämällä maksupalveluiden käyttäjien vaihtoehtoja sekä maksupalveluiden turvallisuutta ja tehokkuutta. Direktiivi vauhdittaa osaltaan yhtenäisen euromaksualueen (SEPA) toteutumista.

"Jotta yhteiset säännöt ja järjestelmät vastaisivat myös suomalaisten tarpeita, alan toimijoiden on liittouduttava, ei vain kotimaassa vaan myös kansainvälisesti. Suomelle tärkeät asiat pitää yksilöidä ja luoda järjestelmällinen prosessi yhteisen strategian luomiseksi", valtiovarainministeriön ylijohtaja Peter Nyberg totesi tilaisuudessa.

Suomen Pankki tukee näitä tavoitteita järjestämällä Maksufoorumin tulevaisuudessa kerran vuodessa. Ensimmäisestä Maksufoorumista julkaistaan kesäkuussa raportti, jonka pohjalta jatketaan yhteisen strategian täsmentämistä. Maksufoorumissa pidetyt alustukset löytyvät Suomen Pankin kotisivuilta (http://www.suomenpankki.fi/fi/rahoitusjarjestelman_vakaus/km_yhteistyo/Pages/default.aspx) 30.5.2007.

Lisätietoja: Päivi Heikkinen, ekonomisti, puh. 010 831 2137