”Finlands Bank vill främja utvecklingen av ett effektivt och modernt betalningssystem i Finland och i hela Europa”, sade centralbankschefen Erkki Liikanen i sitt öppningstal vid bankens betalningsforum i Helsingfors.

Till det första seminariet vid detta forum hade inbjudits olika branschaktörer såsom banker, andra företag och representanter för den offentliga sektorn för att diskutera betalningssystemens framtid. Ny lagstiftning, marknadsintegrationen och den tekniska utvecklingen skapar de närmaste åren ett stort förändringstryck på betalningssystemen i Finland.

”Stora steg har tagits på vägen mot den inre marknaden, men betalningssystemen har inte gått i bräschen för integrationen. Hädanefter avgör inte längre de nationella behoven, utan de europeiska”, påpekade Liikanen.

Betalningsforumet är ett led i Finlands Banks strategi att främja samarbetet i Finland inom området. Målet är både en samsyn om utvecklingen av betalningssystemen och effektiva europeiska påverkanskanaler. Målet är också att säkerställa företagens och den offentliga förvaltningens automationsnivå. Vidare är syftet att främja högklassiga datasäkerhetslösningar.

Det betalningstjänstedirektiv som antogs av Europaparlamentet i april syftar till att harmonisera betalningslagstiftningen i EU-området. Direktivet främjar konkurrensen genom ökade alternativ och säkrare och effektivare betalningstjänster för konsumenterna. Direktivet ger också för sin del fart åt det gemensamma eurobetalningsområdet (SEPA).

”För att gemensamma regler och system skall motsvara även finländarnas behov måste branschaktörerna alliera sig, inte bara i hemlandet utan också globalt. Frågor som är viktiga för Finland måste identifieras och en systematisk process skapas för utformning av en gemensam strategi”, konstaterade överdirektör Peter Nyberg från finansministeriet.

Finlands Bank stöder dessa strävanden genom att framgent en gång per år kalla till ett betalningsforum. Över det första seminariet ges i juni ut en rapport, som kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med den gemensamma strategin. Anförandena finns på bankens webbplats (http://www.finlandsbank.fi/se/rahoitusmarkkinat/km_yhteistyo/index.htm).

Upplysningar: Päivi Heikkinen, ekonom, telefon 010-831 21 37.