Den geopolitiska osäkerheten ökar sannolikheten för cyberrisker och annan påverkan också i finansbranschen. Den finansiella sektorns och myndigheternas beredskap ligger på en god nivå. Hushållens beredskap har stor betydelse för samhället och framför allt för hushållen själva. Därför lönar det sig för var och en att också sörja för sin egen krisberedskap.

Krislåda för privatekonomin

Öppna konto också i en annan bank och aktivera kontot

Det skulle vara nyttigt för hushållen att ha konto och betalkort i två olika banker med tanke på eventuella tillfälliga avbrott i en viss banks tjänster. Det lönar sig också att aktivera nät- och mobilbankerna för dem. Kontrollera att dina person- och kontaktuppgifter är korrekta.

Bankkoder används inte endast för betalningar utan också för elektronisk autentisering i många tjänster där ett tillförlitligt identifieringssätt behövs. Det är bra att tänka efter om det lönar sig att i identifieringssyfte skaffa ett mobilcertifikat av teleoperatören eller en annan banks bankkoder.

Ladda ner en betalningsapp

Du kan höja din beredskap för att sköta dina dagliga penningärenden genom att ladda ner en betalningsapp i din smarttelefon. Till exempel den inhemska mobilappen Siirto är ett bra tillskott till urvalet av betalningssätt.  Siirto förmedlar betalningar i realtid mellan de deltagande bankerna. Hör dig för om tjänsten hos din bank.

Reservera kontanter för några dagars behov

Det är bra att hålla en mindre summa kontanter hemma som en del av den normala beredskapen. Enligt rekommendationen ska beredskapsförrådet räcka för 72 timmar.  Tänk efter vilken minimisumma du klarar dig på några dagar utan betalkort. Det lönar sig dock inte att hålla stora summor kontanter hemma.