Suomen Pankin rahamuseon uusi vaihtuva näyttely ”Kulta rahajärjestelmän perustana” avattiin tänään, ja se on esillä 2.11.2008 asti. Näyttelyssä esitellään kultaa mm. vaihdannan välineenä ja valotetaan kultakantaista rahajärjestelmää niin meillä kuin kansainvälisestikin – Lapin kultaa ja kultakeräystä unohtamatta. Sokerina pohjalla näyttelyssä on se, että museovieras voi tutustua tiettävästi suurimpaan Suomesta löytyneeseen kultahippuun ”Aleksiin”, joka huuhdottiin vuonna 1910 Inarin Laanilasta.

Kultaa nimitetään ikuiseksi maksuvälineeksi. Sitä on käytetty vaihdannan välineenä vuosituhansia. Kulta on aito globaali maksuväline, joka on säilyttänyt arvonsa kirjoitetun historian ajan. Kullan arvon säilymiseen on useita syitä, kuten harvinaisuus, kestävyys, helppokäyttöisyys ja muotoiltavuus.

Pankinjohtaja Sinikka Salo kiinnitti avajaispuheessaan huomiota kullan nykyisen merkitykseen ns. turvasatamana, jonka avulla sijoittajat koettavat suojautua erilaisilta taloudellisilta ja poliittisilta riskeiltä. Salo totesi kullan nykyisen hinnan, yli 900 dollaria unssilta, olevan poikkeuksellisen korkea ja ilmaisevan kuumemittarin tavoin rahoitusmarkkinoilla viime kuukausina vallinnutta epävarmuutta. Siten se omalta osaltaan muistuttaa keskuspankkeja ja finanssipolitiikan päättäjiä globaalista vastuusta purkaa hallitusti nykyisiä maailmantalouden tasapainottomuuksia ja varmistaa luottamus ihmisen rakentamaan valuuttajärjestelmään ja rahan arvon vakauteen.

Suomen Pankin rahamuseo sijaitsee Helsingin Kruununhaassa osoitteessa Snellmaninkatu 2. Rahamuseon perusnäyttelyssä esitellään rahan ja rahapolitiikan historiaa, Suomen Pankin toimintaa eurojärjestelmässä, rahatalouden ilmiöitä sekä suomalaisia seteleitä ja kolikoita parin vuosisadan ajalta. Museon useat multimediat johdattavat kävijän rahan maailmaan interaktiivisesti.

Rahamuseoon ei ole sisäänpääsymaksua. Myös opastetut kierrokset ovat maksuttomia, ja niitä järjestetään ryhmille etukäteen varattavien aikojen mukaisesti.

Lisätietoja sekä kuvia rahamuseosta ja vaihtuvasta näyttelystä saa museon verkkosivuilta, www.rahamuseo.fi, tai museon intendentiltä Jaakko Koskentolalta, puh. 010 831 2981.