Suomen suuriruhtinaskunnan setelihistoriasta ilmestyy uusi teos. Antti Heinosen kirjoittama ja Suomen Pankin julkaisema ”Ruplista markkoihin – Suomen suuriruhtinaskunnan setelit 1812‒1898” kuvaa Suomen suuriruhtinaskunnan aikaa seteleiden näkökulmasta.

Ensi vaiheessa setelihuollon ratkaisut tehtiin kiinteänä osana Venäjän rahajärjestelmää. Krimin sodan aiheuttama epävakaisuus johti kuitenkin määrätietoisiin pyrkimyksiin Suomen rahajärjestelmän itsenäistämiseksi ja seteleiden hallinnan ottamiseen omiin käsiin. Samalla Suomen Pankki valitsi uuden viiteryhmän, sillä esimerkit ja asiantuntemus haettiin Pietarin sijasta Pohjoismaista sekä Keski-Euroopasta.

Poliittisen ajattelun muutokset heijastuivat myös seteleiden kuva-aihe- ja symbolivalinnoissa. Suomen suuriruhtinaskunnan rahajärjestelmä oli tässä suhteessa poikkeuksellinen, ja huolimatta Venäjän viranomaisten pyrkimyksistä seteleiden hallinnan rajoittamiseksi se tasoitti tietä Suomen valtiolliseen itsenäisyyteen.

Kirja yhdistää mielenkiintoisella tavalla eri lähteiden tietoa aikaisemmin julkaisemattomaan kuva-aineistoon. Yhdessä aikaisemmin ilmestyneiden Sodan ja rauhan rahat, Viimeiset markat ja Ensimmäiset eurot -kirjojen kanssa teos kattaa koko Suomen setelihistorian.

Kirjan tekijällä Antti Heinosella on merkittävä kansainvälinen ura setelialalla. Nykyisin hän johtaa seteliteollisuuden maailmanlaajuista eettistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on estää korruptiota ja edistää kilpailua. Sitä ennen hän toimi seteliväärennösten torjunnan keskuspankkiyhteistyöstä vastaavan ryhmän puheenjohtajana ja Euroopan keskuspankin setelijohtajana. Ennen siirtymistään Euroopan keskuspankkiin vuonna 1998 Heinonen vastasi maksuvälineistä Suomen Pankissa.

Ruplista markkoihin – Suomen suuriruhtinaskunnan setelit 1812‒1898” on myynnissä kirjakauppojen ohella Suomen Pankin rahamuseossa. Kirja on Editan kustantama.

Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään tiistaina 23.10.2018 klo 17.00 Suomen Pankin rahamuseossa, Snellmaninkatu 2, Helsinki. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja antaa rahamuseon intendentti Jaakko Koskentola, puh. 09 183 2607.