Suomen Pankki järjestää 4.–5.6.2015 yhdessä Euroopan keskuspankin kanssa kansainvälisen vähittäismaksamista käsittelevän konferenssin ”Getting the balance right: innovation, trust and regulation in retail payments”. Konferenssissa paneudutaan vähittäismaksamisen kehitystrendeihin, innovaatioihin ja kuluttajien maksutapoihin sekä arvioidaan sääntelyn vaikutuksia.

Digitalisaation ja globalisaation myötä maiden ja toimialojen rajojen merkitys on hämärtymässä ja toimijoiden määrä lisääntymässä. ”Maksaminen muuttuu merkittävästi digitalisaation myötä. Digitalisaatio tuo suuria mahdollisuuksia parantaa maksamisen tehokkuutta ja nopeutta. Samanaikaisesti se voi luoda maksamisen luotettavuudelle ja turvallisuudelle uusia uhkia, joihin on varauduttava”, korosti Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, joka avasi konferenssin yhdessä EKP:n johtokunnan jäsenen Yves Merschin kanssa.   

”Digitalisaation mukanaan tuomat muutokset alkavat nyt näkyä vähittäismaksamisessa. Maksupalvelujen tarjoajien – olivatpa kyseessä sitten markkinoiden vanhat tai uudet toimijat – sekä sääntelyviranomaisten on vastattava näiden rakennemuutosten tuomiin haasteisiin”, totesi Yves Mersch. 

Uudessa ympäristössä asiakkaiden tulisi voida käyttää maksupalveluita ilman kohtuutonta vaivaa ja kustannuksia. ”Maksupalveluiden kansainvälinen yhteensopivuus on olennaista, ja tässä suhteessa on yhtenäisen euromaksualueen (SEPA) kanssa edistytty Euroopassa paljon. Keskustelu ja ajatustenvaihto eri toimijoiden välillä ovat tärkeitä, sillä on yhteinen etumme kehittää maksamista koko yhteiskunnan kannalta tehokkaalla ja hyödyllisellä tavalla”, pääjohtaja Liikanen tähdensi.

”Pikamaksut ovat päivänpolttava aihe vähittäismaksamisessa. Pikamaksuissa tulisi siirtyä suoraan yleiseurooppalaiseen ratkaisuun eikä alkaa kehittää kansallisia ratkaisuja. Meidän tulisi hyödyntää SEPAn myötä saavutettu yhdenmukaistuminen ja yhdentyminen ja suunnitella pikamaksuratkaisuja tältä pohjalta”, totesi Yves Mersch.    

Konferenssissa puhuvat myös muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip ja komission pääosaston johtaja Jonathan Faull. Akateemisena pääpuhujana toimii professori Charles M. Kahn Illinoisin yliopistosta. Konferenssin ohjelmaan esityksineen voi tutustua EKP:n sivustolla.

Lisätietoja: neuvonantaja Kari Kemppainen (kari.kemppainen@bof.fi, puh. 010 831 2249).