Suomen itsenäisyyden alkuajan setelihistoriasta ilmestyy tänään uusi teos. Antti Heinosen kirjoittama ja Suomen Pankin julkaisema ”Sodan ja rauhan rahat. Suomen erikoinen setelihistoria 1917–1945” kuvaa Suomen itsenäisyyden alkuvuosikymmenten aikaa seteleiden näkökulmasta.

Ensimmäisen maailmansodan loppuvuosien, vuoden 1918 sisällissodan sekä talvi- ja jatkosodan kriisiolosuhteissa monet seteleitä koskevat ratkaisut jouduttiin tekemään poikkeuksellisissa tilanteissa. Niinpä itsenäisyyden ajan setelihistoriassa on joukko erikoisia tapahtumia, jotka kytkeytyvät ajanjakson poliittisiin murroksiin ja taitekohtiin. Moniin kirjassa käsiteltyihin kysymyksiin ei ole vain yhtä vastausta, mutta yhdistelemällä eri lähteistä saatua tietoa runsaaseen kuva-aineistoon, kirjassa päädytään useisiin uusiin tulkintoihin.

Yhdessä Antti Heinosen aikaisemmin kirjoittamiensa teosten ”Viimeiset markat” ja ”Ensimmäiset eurot” kanssa kirja kattaa koko itsenäisyyden ajan setelihistorian. Ensin mainitussa tarkasteltiin Suomen markkaseteleiden historiaa jatkosodan jälkeen ja jälkimmäisessä euroseteleiden syntyä ja niiden ensimmäistä vuosikymmentä.

Antti Heinosella on merkittävä kansainvälinen ura setelialalla. Nykyisin hän johtaa seteliteollisuuden maailmanlaajuista eettistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on estää korruptiota ja edistää kilpailua. Aiemmin hän toimi Euroopan keskuspankin setelijohtajana ja seteliväärennösten torjunnan keskuspankkiyhteistyöstä vastaavan ryhmän puheenjohtajana. Ennen siirtymistään Euroopan keskuspankkiin Heinonen vastasi maksuvälineistä Suomen Pankissa.

”Sodan ja rauhan rahat. Suomen erikoinen setelihistoria 1917–1945” on myynnissä kirjakauppojen ohella Suomen Pankin rahamuseossa. Kirja on Editan kustantama.

---

”Sodan ja rauhan rahat. Suomen erikoinen setelihistoria 1917–1945” -kirjan julkistamistilaisuus järjestetään tiistaina 25.10.2016 klo 17.00 Suomen Pankin rahamuseossa, Snellmaninkatu 2, Helsinki.

Suomen itsenäistymisjulistuksen
päivänä 6.12.1917 painettu 1 markan seteli