Suomen Pankin taidekokoelma verkossa
Suomen Pankin taidekokoelma muodostaa ainutlaatuisen kokonaistaideteoksen. Se ei tarkoita tyylin ja hankintojen yhtenäisyyttä vaan teoksia, jotka kertovat yllättäviäkin asioita kansallisen taiteemme eri vaiheista autonomian ajalta tähän päivään.
Arkkitehti Ludwig Bohnstedtin suunnittelema Suomen Pankin päärakennus on kestänyt hyvin vaihtuvien tarpeiden ja sodan vaurioiden tuomat muutokset sekä mittavan lisärakentamisen. Ehkä tämän moni-ilmeisyyden ansiosta pankin uusimmatkin taidehankinnat löytävät vaivatta sijansa historiallisessa miljöössä.
Tutustu Suomen Pankin päärakennukseen ja taidekokoelmaan verkossa: Kansakunnanomaisuutta.fi
Nuorten taiteilijoiden näyttely Rahamuseossa
Rahamuseon vuoden 2017 suurnäyttely Mistä Suomi elää 2067? on monitaiteellinen kokonaisuus, joka tarjoaa kiehtovan matkan nykynuorten käsitykseen tulevaisuudesta.
Millainen on Suomi vuonna 2067? Mitä ovat elinkeinomme? Mikä on arvokasta? Mitä on suomalaisuus 50 vuoden päästä? Helsingin kuvataidelukion ja Vaskivuoren lukion opiskelijat tuovat eteemme maailman 50 vuoden kuluttua. Näyttely on esillä 24.1.–31.12.2017.
Mitä Suomen Pankissa tapahtui 100 vuotta sitten?
Johtokunnan neuvonantaja Juha Tarkan ja historiantutkija Vappu Ikosen blogisarjassa seurataan, miten Suomen itsenäistymisvuoden 1917 tapahtumat näkyivät Suomen Pankissa. Samalla Suomen Pankki julkaisee verkossa pankkivaltuuston pöytäkirjat vuodelta 1917 sitä mukaa, kun kokouksista tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta.
Musiikkia 100-vuotiaan Suomen kunniaksi
Jazzmuusikko Heikki Sarmanto soitti Suomen Pankin avoimissa ovissa 29.1.2017 pianosooloversioita Kalevala-teemaisista kappaleistaan sekä uuden kappaleensa Kruunuhaka (kyllä, ilman yhtä n-kirjainta eli kappaleen nimenä on puhekielessä vääntynyt muoto Kruununhaasta).
Pianisti Maria Hämäläinen tulkitsi Jean Sibeliusta Suomen Pankin avoimissa ovissa 30.1.2017. Suomen Pankin taidekokoelman teoksiin, kuten Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykkiin, yhdistettiin ensimmäistä kertaa kuvataiteilijoiden aikalaisen Sibeliuksen musiikkia. Kultakauden kuvataiteen ja musiikin yhteen nivovan tarinan "Kultakauden mestareita" on suunnitellut pianotaiteilija Erkki Korhonen.
Katso pianoesitykset alta.
Heikki Sarmannon konsertti Suomen Pankissa
Maria Hämäläisen konsertti Suomen Pankissa
Suomen Pankin avoimet ovet tammikuussa 2017
Kuvataide ja musiikki kohtasivat Suomen Pankissa itsenäisyyden juhlavuonna, kun Suomen Pankki avasi heti alkuvuodesta ovensa yleisölle. Vieraat pääsivät nauttimaan 100-vuotiaan Suomen kuvataiteesta ja musiikista neljän päivän ajan Suomen Pankin päärakennuksessa.
Juhlavuoden tapahtumassa oli nähtävillä mm. tuttuja klassikkoteoksia, kuten Juho Rissasen lasimaalaukset ja Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykki. Teoksiin yhdistettiin ensimmäistä kertaa myös kuvataiteilijoiden aikalaisen Jean Sibeliuksen musiikkia. Kultakauden kuvataiteen ja musiikin yhteen nivovan tarinan suunnitteli pianotaiteilija Erkki Korhonen. Musiikkiesityksiä tulkitsivat nuoren polven lahjakkaat pianistit Maria Hämäläinen, Anton Mejias ja Ossi Tanner. Lisäksi taiteilija Heikki Sarmanto esitti pianosooloja omasta laajasta tuotannostaan.
Uusimmista taidehankinnoista esillä oli Kari Cavénin, Jukka Mäkelän, Marjatta Tapiolan ja Hannu Väisäsen teoksia sekä joukko muita mielenkiintoisia poimintoja noin 1 200 teoksen kokoelmasta. Yhteensä runsaat 100 teosta sisältävän näyttelyn kuraattori oli taideasiantuntija Markku Valkonen ja oppaina toimivat henkilöstöstä koostuvan taidekerhon jäsenet.
Näyttelyn yhteydessä järjestettiin tietoiskuja mm. itsenäisyyden ajan rahapolitiikasta ja maksamisen tulevaisuudesta sekä euroalueen yhteisen rahapolitiikan haasteista.