1 API:n kautta tiedon hakeminen

Mene osoitteeseen Bank of Finland / Financial Supervisory Authority open data developer portal (boffsaopendata.fi). Palveluun ei tarvitse rekisteröityä tai kirjautua sisään.

Valitse sivulta yläpalkista APIS (rajapinnat) ja aikasarjoista (Time series statistics) viimeisin versio (kirjoitushetkellä v4):

 

2 Datasettien nimet

Datasettien nimet voit tarkistaa kohdasta GET dataset. Tässä haetaan tiedot Suomen Pankin datasettien nimistä, kuvauksista sekä kunkin datasetin aikasarjojen lukumääristä.

Voit hakea listan dataseteistä klikkaamalla "Try it".

Klikkaa seuraavaksi "Send"-painiketta.

Tämän jälkeen voit kopioida Request URL-linkin ja hakea tiedot esimerkiksi Exceliin (käydään läpi myöhemmin kohdassa kohdassa "Aikasarjojen havaintojen haku"). Tiedot voi myös tarkistaa suoraan "Response content"-kohdasta. Esimerkiksi käyttäjä, joka etsii tietoa kotitalouksien lainoista ja talletuksista voisi tutustua tarkemmin MFI_PUBL-datasetin aikasarjoihin.

 

3 Aikasarjojen havaintojen haku

Hakeaksesi aikasarjan havaintoja, siirry kohtaan GET Observations. Sivulle aukeavat ohjeet, mitä kuhunkin kenttään voi syöttää. Käyttäjän näkökulmasta näistä olennaisimmat ovat dataset-kenttä ja seriesName-kentät.  Siirtyäksesi hakemaan aikasarjoja, klikkaa Try it. Jos haet useamman aikasarjan kerralla, erota aikasarjat toisistaan puolipisteellä. Älä lisää välilyöntejä tai rivinvaihtoja, jos syötät seriesName kenttään useamman aikasarjan. Esimerkiksi hakiessa datasetistä MFI_PUBL aikasarjoja M.A.0.A.L20.A.A.U6.2250.ZZ.EUR.A.A.0.A.0.A.0 ja M.A.1.A.L20.A.A.U6.2250.ZZ.EUR.A.A.0.A.0.A.0, dataset kenttään syötetään MFI_PUBL ja seriesName kenttään tiedot syötetään seuraavasti: M.A.0.A.L20.A.A.U6.2250.ZZ.EUR.A.A.0.A.0.A.0;M.A.1.A.L20.A.A.U6.2250.ZZ.EUR.A.A.0.A.0.A.0