Suomessa ja kaikkialla euroalueella otetaan uusi 5 euron seteli käyttöön 2.5.2013. Ensimmäisten eurosetelien käyttöönotosta on kulunut yli kymmenen vuotta, ja sinä aikana setelien valmistus- ja turvallisuustekniikka on kehittynyt. Uuden sarjan setelit ovat entistä turvallisempia ja kestävämpiä. Uudessa 5 euron setelissä on edistyneemmät turvatekijät, kuten hologrammi, vesileima ja hohtava numero, jotka tulevat kaikkiin uuden eurosarjan seteleihin.
 
Eurosetelien teemana säilyy aikakaudet ja tyylisuunnat. Myös setelisarjan hallitsevat värit pysyvät ennallaan. Ulkoasua on kuitenkin hieman muutettu paranneltuja turvatekijöitä varten. Uudet eurosetelit on helppo erottaa ensimmäisen sarjan seteleistä.
 
Uuden sarjan eurosetelit lasketaan liikkeeseen vähitellen usean vuoden aikana ja ne uusitaan suuruusjärjestyksessä nimellisarvoltaan pienistä seteleistä alkaen. Uudet setelit tulevat Suomessa käyttöön lähinnä vähittäiskaupan ja rahalaitosten kautta, eikä seteleitä tarvitse vaihtaa uuden sarjan seteleiksi. Liikkeessä on aluksi sekä vanhan että uuden sarjan seteleitä rinnakkain.
 
Ensimmäisen sarjan setelit poistuvat vähitellen käytöstä ja lopulta ne lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä. Tästä tiedotetaan hyvissä ajoin. Ensimmäisen sarjan setelit eivät silloinkaan menetä arvoaan, vaan Suomen Pankki ja euroalueen kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä sen jälkeen uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.
 
Lisätietoa ja kuvamateriaalia on tarjolla verkkosivuilla osoitteessa http://www.uudet-eurosetelit.eu. Suomen Pankista voi tilata yleisölle ja rahahuollon ammattilaisille tarkoitettuja esitteitä osoitteessa http://bof.combo.fi/fi/media-ja-julkaisut/julkaisut/painettujen-esitteiden-tilauslomake/.
 
 
Lisätietoja:
Rahatekniikan päällikkö Paavo Perttu, puh. 010 831 3434
Tiedottaja Richard Brander, puh. 010 831 2206