​Uusi 20 euron seteli otetaan käyttöön Suomessa ja kaikkialla euroalueella keskiviikkona 25.11.2015. Muiden turvatekijöiden ohella setelissä on uutuutena hologrammissa oleva läpikuultava ikkuna, johon ilmestyvät Europa-neidon kasvot. Ikkunan läpi voi katsoa setelin molemmilta puolilta.

”Vastaavaa läpikuultavaa ikkunaa ei ole koskaan ennen ollut paperiseteleissä. Seteli onkin turvatekijöiltään ainutlaatuinen”, kertoo Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen. ”Seteli on aikaisempaakin vaikeampi väärentää. Näin varmistetaan, että ihmiset voivat luottaa maksuvälineisiin”, Päivi Heikkinen toteaa.

Uusia seteleitä on suunniteltu jo vuosia. Setelien luominen edellyttää pitkää tutkimus- ja kehittämistyötä. Aikaisemmin on otettu jo käyttöön uudet 5 ja 10 euron setelit.

”Tämä seteli tulee pian ihmisille tutuksi, sillä se on uusista seteleistä ensimmäinen, jonka voi Suomessa nostaa pankkiautomaatista. Kaksikymppinen on kaikista seteleistä käytetyin”, toteaa Päivi Heikkinen.

Seteleitä ei tarvitse erikseen vaihtaa uusiksi, eivätkä vanhat setelit menetä arvoaan. Liikkeessä on aluksi sekä vanhoja että uusia 20 euron seteleitä rinnakkain. Vanhemmat setelit poistuvat vähitellen käytöstä sitä mukaa kuin ne palautuvat keskuspankkiin. 

Toisen eurosetelisarjan ulkoasu on kehitetty ensimmäisen sarjan pohjalta. Uuden setelin tunnistaminen euroseteliksi on helppoa. Turvatekijät on vaivatonta tarkastaa ilman apuvälineitä tunnustele – katso – kallistele -testin avulla.

Lisätietoa ja kuvamateriaalia löytyy osoitteesta www.uudet-eurosetelit.eu. Suomen Pankista voi tilata yleisölle ja rahahuollon ammattilaisille tarkoitettuja esitteitä osoitteessa http://bof.combo.fi/fi/media-ja-julkaisut/julkaisut/painettujen-esitteiden-tilauslomake/

Lisätietoja:
tiedottaja Iina Lario, puh. 010 831 2689,
toimistopäällikkö Miika Syrjänen, puh. 010 831 3414, ja
seteliasiantuntija Essi Tamminen, puh. 010 831 3413.