Uudistuneet 100 ja 200 euron setelit otetaan käyttöön tiistaina 28.5.2019 kaikissa euroalueen maissa. Samalla vuosia jatkunut setelistön modernisointi on valmis. Uusissa seteleissä on käytetty aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä, minkä takia niitä on entistä vaikeampi väärentää.

"Setelit ovat täynnä huipputeknologiaa. Uudet turvatekijät takaavat sen, että olemme jatkossakin rahanväärentäjiä hyvän matkaa edellä", toteaa Suomen Pankin maksujärjestelmät-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen.

Aivan uutena turvatekijänä 100 ja 200 euron seteleissä on satelliittihologrammi, jossa pienet euron tunnukset kiertävät numeroa. Lisäksi muista uuden sarjan seteleistä tuttua hohtavanvihreää numeroa on uudistettu, ja sen sisällä näkyy euron tunnuksia. Setelit ovat aiempaa kapeampia, joten ne mahtuvat paremmin lompakkoon eivätkä tällöin rikkoudu reunoista.

"Ihmisten tulee voida vastaanottaa seteleitä luottavaisin mielin. Jokaisen on hyvä tuntea ainakin muutamia seteleiden turvatekijöitä", sanoo Heikkinen.

Uudet eurosetelit ovat lujatekoisempia kuin alkuperäisen eurosarjan setelit. Niitä ei siis tarvitse korvata uusilla yhtä tiheään kuin aiemmin, mikä säästää sekä luontoa että kustannuksia.

Kaikki vanhat eurosetelit säilyvät jatkossakin laillisina maksuvälineinä koko euroalueella, eikä niitä tarvitse erikseen vaihtaa uusiin seteleihin.

Lisätietoa ja materiaalia uusista seteleistä löytyy Suomen Pankin  ja Euroopan keskuspankin verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Toimistopäällikkö Jussi Kangas, puh. 09 183 3432.
Vanhempi viestintäasiantuntija Richard Brander, puh. 09 183 2206.