​Ensimmäinen osa Suomen Pankin historiaa ja Suomen taloushistoriaa käsittelevästä dokumentista Suomea rakentamassa – Suomen Pankki 200 vuotta esitetään uusintana lauantaina 10.12. klo 12.45 ja toinen osa sunnuntaina 11.12. klo 15.55 MTV3-kanavalla.

Dokumentin ensimmäinen osa alkaa Suomen Pankin syntyvaiheista 1800-luvun alussa. Venäjän keisari Aleksanteri I näki pienessä Suomen suuriruhtinaskunnassa mahdollisuuden kokeilla yhteiskunnallisia uudistuksia. Suomi sai oman keskuspankin jo vuonna 1811 ja oman rahan, markan, vuonna 1860. Suurmiesten hallitseman Suomen Pankin kehityksessä ovat nähtävissä niin teollistuminen kuin sisällissota ja muut Suomen historian keskeiset vaiheet. Vaikka keskuspankin varat uhkasivat huveta sotaponnistuksiin, Suomi sai maailmalla maineen maana, joka maksaa aina velkansa.


Suomen Pankista kertovan dokumentin toisessa osassa nähdään, kuinka sotakorvaukset luovat pohjan idänkaupalle ja pankki harjoittaa säännöstelypolitiikkaa nopeasti muuttuvassa maailmassa. Kun rahamarkkinat lopulta vapautetaan, sekä pankit, yritykset että kotitaloudet ajautuvat kasinohuumassa vaikeuksiin. Markan epävakauden ja syvän laman heikentämä Suomi kuitenkin ponnistaa ylös ja liittyy Euroopan unioniin ja ottaa euron käyttöön ensimmäisten joukossa.


Franck Median tuottama dokumentti kuvaa Suomen talouden kehitystä ja Suomen Pankin roolia siinä keskeisten talousvaikuttajien haastattelujen avulla.