Päivitetty 25.3.2020

Miksi Suomen Pankki päätti palauttaa toimintansa kotimaisella yritystodistusmarkkinalla?

Koronapandemia on heikentänyt rahoitusmarkkinoiden toimintakykyä ja kasvattanut yritysten rahoitustarpeita. Suomen Pankki haluaa helpottaa rahoitusmarkkinoiden toimintaa tukemalla kotimaisten yritysten lyhytaikaisen rahoituksen saatavuutta.

Miten ostot eroavat EKP:n osto-ohjelmasta?

Kotimaiset yritystodistusostot ovat osa Suomen Pankin sijoitustoimintaa. Yritystodistukset ostetaan osaksi Suomen Pankin rahoitusvarallisuutta. 

Miten toimet tukevat yrityksiä ja rahoitusmarkkinoita?

Toimien ennakoidaan parantavan yritystodistusmarkkinan likviditeettiä ja markkinatoimijoiden luottamusta yritystodistusmarkkinaa kohtaan. Yritystodistusmarkkinan toimintakyky vapauttaa pankkien taseita niiden yritysten käyttöön, joilla ei ole pääsyä yritystodistusmarkkinoille. Toimien uskotaan osaltaan parantavan rahoitusoloja Suomen rahoitusmarkkinoilla.

Mitä yrityksiä ohjelma koskee?

Ohjelma koskee yrityksiä, jotka ovat laskeneet liikkeeseen yritystodistuksia. Ohjelma helpottaa välillisesti myös muiden yritysten rahoitusoloja, kun pankeilla on mahdollisuus vapauttaa limiittejään muiden asiakkaiden käyttöön.

Mikä on ohjelman koko?

Ohjelman enimmäiskoko on ensivaiheessa 500 miljoonaa euroa. Suomen Pankin johtokunta päätti 19.3. kasvattaa ohjelman enimmäismäärän 1000 miljoonaan euroon (1 mrd.).

Mitkä yritystodistukset ovat kelpoisia ohjelmaan?

Ohjelman piiriin kuuluvat kotimaiset liikkeeseenlaskijat, jotka täyttävät tätä ohjelmaa varten asetetun Suomen Pankin riskienhallintakehikon vaatimukset. Lisäksi liikkeeseenlaskijan ja velkapaperin tulee täyttää Suomen Pankin sijoitustoiminnalle asetetut kriteerit.

Ostetaanko yritystodistuksia suoraan yrityksiltä?

Yritystodistuksia ostetaan Suomen Pankin kaupankäyntivastapuolien kautta.

Milloin ohjelman mukaiset ostot alkavat?

Suomen Pankin johtokunta päätti toimista 15.3.2020. Ohjelman mukaisten ostojen toteutus käynnistyy tiistaina 17.3.2020.

Yhteydenotot ja lisäkysymykset:

  • Median yhteydenotot: viestintäpäällikkö Jenni Hellström, jenni.hellstrom@bof.fi, puh 09 183 2632
  • Pankkien tiedustelut: toimistopäällikkö Jarno Ilves, jarno.ilves@bof.fi, puh. 09 183 2267
  • Muut yhteydenotot: viestinnän asiakaspalvelu, info@bof.fi, puh. 09 183 2626

Lue lisää:

Suomen Pankin tiedote 15.3.2020: Suomen Pankki päätti uusista toimista yritysten ja kotitalouksien rahoituksen turvaamiseksi koronapandemian aikana