”Kokoelmateos on ensimmäinen laatuaan. Se vie lukijansa taidematkalle läpi vuosikymmenten ja tyylisuuntien Markku Valkosen johdattelemana. Teoksessa huomioidaan Suomen Pankin vaikuttava päärakennus, jonka 140-vuotisjuhlavuotta vietämme kuluvana vuonna. Renessanssiajasta muistuttava rakennus valmistui vuonna 1883,” Olli Rehn, Suomen Pankin pääjohtaja.

Aikaansa seuraten – Suomen Pankin taidekokoelmateos esittelee valikoiman noin 1 200 teosta käsittävästä Suomen Pankin kokoelmasta. Kokoelmaan kuuluu maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Samalla kun ne heijastavat aikansa taiteellisia pyrkimyksiä, ne kuvastavat Suomen historiaa ja yhteiskunnallisia arvoja. Taideteosten ohella kirja luo katsauksen Suomen Pankin päärakennuksen värikkääseen historiaan ja arkkitehtoniseen merkitykseen.

”Suomen pankin taidekokoelma kuvastaa maamme keskeisten vaiheiden taiteellista tulkintaa erityisesti merkittävien monumentaaliteosten ansiosta Juho Rissanen lasimaalauksista ja Lennart Segerstrålen freskoista Eva Anttilan ja Dora Jungin tekstiiliteoksiin. Kokoelmaan sisältyy laaja kirjo taidettamme 1800-luvun jälkipuoliskolta tähän päivään. Aikaansa seuraten pankki hankkii elävien taiteilijoiden teoksia ja tukee siten ajankohtaista taidekulttuuria, ” taideasiantuntija, kirjailija Markku Valkonen.

Teoksen kirjoittaja Markku Valkonen on tietokirjailija ja Suomen Pankin taideasiantuntija. Esipuheen on kirjoittanut Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Suomen Pankin taidekokoelmaan pääsee tutustumaan myös taide.art -sivustolla.