Aloitin toukokuun puolivälissä kesätyöni Taloudellisen analyysin toimistossa Finanssivalvonnassa. Työhaastatteluissa minulle kerrottiin, että tulisin tekemään töitä melko analyyttisissä puitteissa ja pääsisin ohjelmoimaan, sekä oppimaan kokonaan minulle entuudestaan tuntemattomien työvälineiden käyttöä. Odotukseni alkavaa kesäpestiä kohtaan olivat korkealla – tulisin kartuttamaan kultaakin arvokkaampaa työkokemusta kansainvälisesti tunnetussa talossa, pääsisin tutustumaan alan ammattilaisiin ja lisäksi kerryttäisin analytiikan työkalupakkiini uutta kalustoa.
Työilmapiiri Finanssivalvonnassa on aivan omaa luokkaansa. Silmiini pisti ensimmäisenä talossa työskentelevien ihmisten jokapäiväinen pirteys - kaikki tervehtivät reippaasti toisiaan käytävillä ja esittäytyvät uusia kasvoja kohdatessaan. Mukavat kollegat ovat mielestäni koko homman ydin, ja se korostuu etenkin tiimityöskentelyä ja tiedon sulavaa liikkumista vaativissa työtehtävissä.
Työtehtävieni yleiskuva on varsin kirjava, sillä olen ollut erinäisissä toisistaan välillä suurestikin poikkeavissa projekteissa mukana, eli variaatiota työtehtävien saralla on ollut. Valtaosa tehtävistäni on kuitenkin tähän mennessä sisältänyt työskentelyä Finanssivalvonnan analyysitietokannan parissa, joka on rakennettu SQL –alustalle. Nämä työtehtävät ovat koostuneet lähinnä ohjelmoinnista erilaisissa konteksteissa SQL server management studio –ohjelmaa käyttäen.
Eräs tehtävistäni oli ohjelmoida Euroopan pankkiviranomaisen määrittelemiä riski-indikaattoreita ja viedä nämä aikaisemmin mainittuun tietokantaan. Osa indikaattoreista on automaattisesti generoitu – tätä prosessia varten on siis kehitetty ohjelma, joka hoitaa homman automaattisesti -, mutta kaikkien indikaattoreiden kohdalla se ei onnistu, joten osa työstä on tehtävä manuaalisesti. Vastuualueeni koski nimenomaan näitä indikaattoreita, joita ei automaattisesti pystytä generoimaan.
Toisessa projektissa pohdimme erilaisia tietokantaratkaisuja CBD –raporttien (Consolidated Banking Data) tuottamista varten. Raportit koostuvat erilaisista kannattavuutta, likviditeettiä ja varojen laatua – muutaman mainitakseni - mittaavista tunnusluvuista, kuin myös taseista ja näiden aggregaateista tietynlaista ryhmittelyä noudattaen. Raporttien monimutkaisuus ja siihen liittyvät nyanssit vaikeuttavat tehtävää huomattavasti, ja näin ollen ratkaisua ei olekaan kovin helppo löytää.
Finanssivalvonta on ollut juuri oikea työpaikka minulle ja kokemus on vastannut odotuksia, joiltain osin jopa ylittänyt ne. Toivonkin saavani jatkaa puurtamista tässä talossa kesän jälkeenkin!