Silja Rajala 21.8.2019

Kesä lähenee jo loppuaan ja osa kesätyöntekijöistä on jo ehtinyt palata opintojensa pariin – minä mukaan lukien. Kolme kuukautta sujui leppoisasti, mutta nopeasti Suomen Pankin hallinto-osastolla kesäsihteerinä. Työtehtäviini kuului ensisijaisesti hallinto- ja tietohallinto-osastojen osastosihteerien sekä henkilöstöhallinnon assistentin sijaisuus.

Sihteerin tehtäviin kuuluu muun muassa matkalaskuja, kulujen tiliöintiä, kokousjärjestelyitä ja kalenterin hallintaa, ja ne rullaavat muiden projektien ohella viikosta toiseen. Tänä kesänä olen päässyt osallistumaan moniin mielenkiintoisiin tapahtumiin ja projekteihin. Ne tuovat rutiinitehtävien rinnalle mukavaa vaihtelua. Tämän kesän kiinnostavimmat projektit, joihin pääsin osallistumaan, liittyivät Suomen Pankin vastuullisuuteen ja tuleviin järjestelmäuudistuksiin. Olin salaa toivonut, että pääsisin tekemään jotain Euroopan keskuspankkiin (EKP) tai muuta kansainvälisyyteen liittyvää ja toive toteutui jo heti ensimmäisellä viikolla! Pääsin nimittäin mukaan avustamaan EKP:n työryhmän kokoukseen, joka järjestettiin toukokuun lopussa Helsingissä. Vaikka tapahtumien järjestäminen on muuten tuttua, oli mielenkiintoista nähdä mitä kansainvälisen kaksipäiväisen kokouksen kulisseissa tapahtuu.

Kesäjuhlien järjestäminen ja itse juhlat toivat myös mukavaa vaihtelua toimistopäiviin, ja samalla muut kesätyöntekijät tulivat tutuiksi. Tämän vuoden kesisten kesäjuhlat olivat olympiateemaiset. Ruokailun jälkeen kisailtiin leikkimielisissä olympialaisissa, joissa lajeina oli muun muassa tarkkuusammuntaa eli tikanheittoa, esteratsastusta ja hiihtoa! Itse juhlat sujuivat sateisesta säästä huolimatta kivasti ja jatkoillakin jaksoi tanssia vähän pitempään kuin aluksi ajattelin…

Kesäjuhlien keppihevosesteratsastuksessa nähtiin vauhdikkaita laukka-askelia.

Vaikka aivonystyröitä on hyvä haastaa, niin välillä kuitenkin kaipaa myös niihin rutiineihin. Yksi lempitehtävistäni kesän aikana olikin laskujen liitteiden käsittely ja siihen liittyvät rutiinitehtävät. Kiireen keskellä mieltäni piristi se, että joku toi virkamatkan kuitit siististi muovitaskussa ja selkeän selvityksen kanssa sekä matkakuittien mukana tuodut hotellikarkit. Arjen pyörityksessä sitä oppii arvostamaan pieniä iloja.

Rutiinitehtävien merkitys sihteerin tai assistentin työssä korostuvat erityisesti hallinto- ja tietohallinto-osastoilla, jotka toimivat vahvasti muun organisaation tukena. Jotta asiantuntijat hallintotehtävissä voivat keskittyä työhönsä, ja sitä kautta olla mukana mahdollistamassa Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan varsinaista toimintaa, assistentin tai sihteerin työn tulisi tukea asiantuntijoita. Minulle työn mielekkyys ja merkityksellisyys tulee nimenomaan siitä, että voi auttaa ja tukea muita heidän työssään, joten hallinnossa työskentely toi minulle tunteen siitä, että omalla työllä on jokin merkitys.

Työtehtäviini kuului myös kiitettävän paljon viestintää, niin sisäistä kuin ulkoista. Olen päässyt laatimaan sisäisiä tiedotteita intraan ja käyttämään luovuutta kesäjuhlien kutsua ja muistutusviestejä laatiessani. Pääsin myös koordinoimaan kesätyöblogia. Blogiin liittyen olen päässyt päivittämään Suomen Pankin nettisivuja ja jakamaan tekstejä pankin LinkedIn -sivuilla, mikä oli samalla jännittävää ja ajoittain stressaavaa, mutta samalla erittäin antoisaa ja opettavaista. Koenkin, että viestintätaitoni ja kykyni hallita erilaisia viestintäalustoja ovat parantuneet kesän aikana.

On ollut ilo huomata, että 3,5 vuoden opinnot ja aiemmat työkokemukset eivät ole menneet hukkaan, vaan olen ollut erittäin itsevarma omasta osaamisestani ja tunnen onnistuneeni työtehtävissäni. Työskentely vastuullisissa tehtävissä on kasvattanut itsevarmuutta kesän mittaan.

Lopuksi haluan kiittää muita kesätyöblogiproggikseen osallistuneita. Iso kiitos Ville Lehtinen, Wilma Nissilä, Peppi Manninen, Erika Ilkka, Senni Haajanen, Rasmus Rannikko ja Anni Suninen sekä erityismaininta HR-partnerillemme Färlinin Hannalle perehdytyksestä ja Armida Rantaselle erinomaisista kuvista! Lisäksi kiitos mahtaville työkavereille, jotka ottivat minut avoimin mielin vastaan!

Mukavaa syksyä kaikille kesätyöblogin lukijoille!