Ensimmäinen työpäiväni markkinaoperaatiot-osaston vastapuolet ja vakuudet -toimistossa jäi minulle vahvasti mieleen. Vietettyäni koronakriisistä johtuen muutaman kuukauden kotona kirjoittamassa gradua ja viimeistelemässä kauppatieteiden maisteriopintojani, pääsin vihdoin Suomen Pankkiin töiden pariin. Toukokuun puolivälissä maanantaiaamuna saavuin juhlalliseen päärakennukseen, josta osastosihteerimme haki minut osastolle. Toimistolla oli vain muutamia kollegoita töissä, joille esittäydyin - tietenkin kättelemättä. Kierroksen jälkeen minulle selvisi, että ensimmäistä kertaa elämässäni sain oman työhuoneen, joka nyt lähes kolmen kuukauden jälkeen tuntuu jo oikein kotoisalta. Onnekseni sain myös tietää, että tulen viettämään koko työsuhteeni paikan päällä Suomen Pankin konttorilla.
Mitä sitten vastapuolet ja vakuudet -toimistossa tehdään? Toimiston nimessä kiteytyy jo työmme kaksi tärkeintä osa-aluetta - vastapuolet ja vakuudet. Vastapuolilla viitataan Suomen Pankin rahapolitiikan vastapuolipankkeihin ja vakuuksilla toisaalta viitataan rahapoliittisten luottojen vakuuksiin. Eurojärjestelmässä rahapoliittisia luottoja vastaan vaaditaan vakuuksia, sillä ethän itsekään antaisi kaverillesi lainaa ilman vakuutta. Toimistossamme siten analysoimme erilaisia rahoitusinstrumentteja erityisesti niiden vakuuskelpoisuuden kannalta. Tämän lisäksi osallistumme rahapolitiikan yrityssektorin velkapapereiden osto-ohjelmaan arvioimalla liikkeeseenlaskun osto-ohjelmakelpoisuuden, ja mikäli näytämme vihreää valoa, arvopaperia voidaan ostaa eurojärjestelmän taseeseen. Näiden työtehtävien pohjalta tulkitsen työssäni päivittäin juridista tekstiä ja peilaan sitä vallitsevaan sääntelykehikkoon.
Toimistossamme analysoimme myös Suomen Pankin rahapolitiikan vastapuolipankkeja sekä niiden toimintaa. Vastuullamme on huolehtia, että Suomen Pankin vastapuolena toimivan liikepankin rahoitusasema on vakaa. Tämän pohjalta tuotamme säännöllistä analyysiä vastapuolten rahoitusasemasta sekä vakuuskäyttäytymisestä erilaisia analyysityökaluja sekä tietokantaamme apuna käyttäen. Koska dataa on paljon ja se on laadukasta, on siitä mielenkiintoista laatia erilaisia analyyseja. Toimistomme vastaa Suomen Pankissa myös rahapolitiikan riskienhallinnan toteuttamisesta, minkä kautta esimerkiksi seuraamme relevanttien liikkeeseenlaskijoiden luottokelpoisuutta sekä toimintaa. Tärkeimpänä kuitenkin työssä esiintyy yhteistyö eurojärjestelmän muiden kansallisten keskuspankkien sekä Euroopan keskuspankin kanssa työryhmätyöskentelyn kautta. Ratkomme haastavia ja ajankohtaisia kysymyksiä kansainvälisesti yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa, mikä mielestäni tekee työstä erityisen mielenkiintoista.
Ensimmäisestä työpäivästäni lähtien minut on otettu työtehtäviin mukaan osana tiimiä ja olen päässyt mukaan hyvin laajalla skaalalla erilaisiin asiantuntijatehtäviin. Siirtyessäni nyt vastavalmistuneena ja innokkaana työelämään en voisi olla iloisempi työkokemuksesta Suomen Pankissa. Tämä kokemus on opettanut minulle valtavasti keskuspankkitoiminnasta poikkeusolosuhteissa, mitä en olisi voinut oppia missään muualla.