Suomen Pankin varainhallintatoimistossa käy päivisin kova kuhina. Salkunhoitajien näytöillä vilkkuvat numerot kertovat eri markkinoista, ja samalla deskissä puhutaan esimerkiksi dollareiden ja eurojen päiväkohtaisista hinnoista. Tämän kaiken keskellä hallinnoidaan keskuspankin varallisuutta - mutta kuinka paljon, ja mitä sille oikein tehdään?
Kaiken kaikkiaan varainhallintatoimisto hallinnoi n. 11 mrd. euron rahoitusvarallisuutta (2019) . Tätä varallisuutta hoitaa kaksi eri tiimiä: yksi tiimi vastaa pankin oman varannon hoitamisesta, kun taas toinen on vastuussa osto-ohjelmien toteuttamisesta. Molemmat tiimit ovat siis osa samaa toimistoa, mutta keskeiset työtehtävät vaihtelevat.
Tänä kesänä olen itse työskennellyt oman varannon parissa. Omassa varannossa pääpaino on eri portfolioiden ylläpitämisessä ja kaupankäynnissä, mutta yhtä tärkeää on myös pysyä kärryillä markkinoiden tapahtumista. Itse portfolioiden sisältö vaihtelee aina kiinteätuottoisista arvopapereista kultaan, osakkeisiin ja kiinteistöihin: salkunhoitajien tehtävä onkin siis tehdä kauppoja, jotka sopivat asetettuihin raameihin, ja täten varmistaa esimerkiksi kansantalouden maksuvalmiutta. Lisäksi keväällä käynnistetty kotimaisten yritystodistusten osto-ohjelma on ollut osa työtämme, mikä onkin hyvä esimerkki keskuspankin vaikutusmahdollisuuksista tiukassa markkinatilanteessa. Kesän aikana olemme päässeetkin todistamaan, miten Suomen Pankki on edesauttanut toimintaa kotimaan markkinalla.
Osto-ohjelmien tiimiä on työllistänyt tänä kesänä erityisesti EKP:n käynnistämä PEPP-ohjelma. Olen itse päässyt seuraamaan PEPP-kauppojen toteuttamista pääasiassa sivusta, mutta ymmärrykseni keskuspankkien osto-ohjelmista on kasvanut huimasti. Kaikki taloustieteen kursseilla opitut asiat ovatkin konkretisoituneet täysin uudella tavalla EKP:n säännöstelemää kaupankäyntiä seuratessa ja eri sijoitusluokkiin tutustuessa.
Varainhallinnan tiimit ovat siis hieman erillään toisistaan, mutta yhteistyö kollegoiden kesken on sujuvaa. Deskissä ryhmähenki on avoin ja avulias, eikä huumoriakaan ole unohdettu – hyvällä joukkuehengellä selviää hektisimmistäkin tilanteista. Kesätyöntekijänä olen saanut erittäin paljon vastuuta, mikä on ollut palkitsevaa: kun pääsee itse analysoimaan kohteita, toteuttamaan kauppoja ja tuottamaan erilaisia raportteja, oppii paljon enemmän kuin sivusta seuratessa. Onkin ollut todellinen onnenpotku päästä oppimaan kokeneemmilta kollegoilta paljon uutta.
Rahoitusmarkkinoilla kulunut kesä on ollut hyvin mielenkiintoinen. Koronan aiheuttama epävarmuus ja suurvaltojen väliset suhteet ovat aiheuttaneet uusia jännitteitä markkinoille, mutta samalla esimerkiksi keskuspankkien ja valtioiden tukitoimet ovat luoneet toivoa tulevaisuuteen. Näiden tapahtumien seurauksena markkinat ovat tarjonneet paljon erilaisia käänteitä, joita on ollut erittäin kiehtovaa seurata: esimerkiksi osakkeiden liikehdinnät positiivisten talousuutisten siivittämänä ovat tarjonneet paljon tutkittavaa. Samalla kuitenkin myös epävarmuus on ottanut lisää jalansijaa markkinalla, ja juuri siksi esimerkiksi kullan, sijoittajien turvasataman, seuraaminen on ollut tänä kesänä mukaansatempaavaa.
Kesän kääntyessä syksyksi hiljenee Bloomberg-terminaalini ainakin tältä erää. Vaikka rahoitusmarkkinat ja reaalitalous ovatkin kesän aikana erkaantuneet toisistaan, on yksi asia varmaa: oma mielenkiinto seurata ja analysoida markkinoita on kasvanut uusiin mittoihin, ja tulen varmasti kaipaamaan vilkkuvien numeroiden tutkimista. Voinkin vilpittömästi todeta, että kesä Suomen Pankin varainhallinnassa on ollut erittäin antoisa ja opettavainen: olen kerryttänyt paljon ydinosaamista koulussa opittujen asioiden päälle, ja suosittelenkin työpaikkaa kaikille rahoitusmarkkinoista aidosti kiinnostuneille sekä kaupankäynnistä innostuneille. Töissä ei tule vastaan yhtään samanlaista päivää, mutta siinä piileekin koko jutun juju: itsensä haastaminen on mahdollista joka päivä, ja rahoituksen kursseilta tuttu lausahdus "eilisen tapahtumat eivät kerro mitään huomisesta" konkretisoituukin aivan uudella tavalla.