Julia Lintunen 8.7.2020

Lintunen_luontotausta_blogi_800x526.jpg

En ole koskaan osannut päättää, mikä minusta tulee isona. Olen kiinnostunut vähän kaikesta, ja kahden pääaineen opiskelijana yhden yksittäisen urapolun valitseminen on tuntunut paitsi vaikealta, myös epätarkoituksenmukaiselta. Jos minun olisi kuitenkin alkuvuodesta pitänyt nimetä vain yksi unelmatyö, olisi se ollut Kiina-ekonomisti! Ajattelin, että Kiinan talouden parissa voisin hyödyntää parhaiten sekä taloustieteen että Kiinan tuntemustani.

Olin kuitenkin vielä helmikuussa melko varma siitä, etten pääsisi ikinä työskentelemään ekonomistina – saati sitten Suomen Pankissa. Vaikka rakastan taloustiedettä, teoriakurssit tuntuivat tervanjuonnilta eikä arvosanoissani ollut kehumista. Siksi olin jo luopunut toivosta taloustieteen kesätyöpaikkojen suhteen, kunnes näin yhden Suomen Pankin kesätyöilmoituksen, joka oli kuin minulle luotu. Vielä viimeisenä hakupäivänä sysäsin epävarmuuteni sivummalle ja uskaltauduin hakemaan paikkaa BOFIT:sta. Ja olipa hyvä, että uskalsin!

Tämän kesän työskentelen siis kesäekonomistina Kiinan talouden parissa BOFIT:ssa. BOFIT on Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston alainen yksikkö, joka seuraa ja tutkii Kiinan ja Venäjän taloutta. Toimintaan kuuluvat esimerkiksi talousseuranta viikkokatsauksien muodossa, Kiina- ja Venäjä-tietoiskut sekä tieteellinen tutkimus ja julkaisut. Itse kirjoitan viikkokatsauksiin juttuja Kiinan talouteen liittyen ja työstän omaa Policy Brief -analyysiani. Monipuolisesta taustastani on ollut apua: yleiset tutkimustaidot, kirjoituskokemus, taloustieteen analyyttiset valmiudet, Kiinan-tuntemus sekä jopa kiinnostus kauppapolitiikkaan ovat kaikki päässeet hyötykäyttöön.

Vaikka koko yksikkömme onkin kesän etätöissä, keskustelu tiedeyhteisön ja muiden sidosryhmien kanssa käy vilkkaana esimerkiksi verkkoseminaarien avulla. Kiinan taloudessa ja yhteiskunnassa riittää seurattavaa, ja BOFIT:ssa olen päässyt tutustumaan myös Venäjän ja sen lähialueiden asioihin. Samalla rahapolitiikka- ja tutkimusosasto ja Suomen Pankki ovat tarjonneet oivan tavan kurkistaa myös keskuspankkitoimintaan. Taloustieteen makrotalouskurssit ja tutkimus ovatkin konkretisoituneet täällä aivan uudella tavalla, ja luottamus omaan taloustieteelliseen osaamiseeni on kasvanut kohisten.

Kesätyössäni parasta on ollut se, että voin kehittyä samanaikaisesti sekä taloustieteilijänä että Kiina-asiantuntijana. Aloittelevana asiantuntijana ja tulevana tuplamaisterina se on juuri sitä, mitä tässä kohtaa kaipasinkin. Kesästä saatu oppi, kokemus ja itseluottamus kantavat varmasti pitkälle, suuntasinpa urallani seuraavaksi mihin päin tahansa.