Emil Männistö 28.7.2021

Emil Männistö

Käteisrahan liikkuvuus Suomessa on tärkeää, vaikka käteisen käyttö onkin vähentynyt. Käteistä kuitenkin liikkuu siitä huolimatta isoja määriä. Setelien liikkuminen Suomen Pankista ihmisten käyttöön on tärkeä osa yhteiskunnan toimintaa sekä iso logistinen haaste. On ollut hyvin mielenkiintoista nähdä, kuinka rahahuolto on saatu järjestettyä niin, että käteisen saatavuudessa ei ole ikinä ongelmia. Vaikka käteisen käyttö onkin vähentynyt, on sitä silti hyvin tärkeää olla saatavilla. Käteisen riippumattomuus teknologiasta on hyvä varatoimi kriisejä varten.

Kesätyöni pankilla on nykytilanteessa harvinaisesti lähityötä. Tästä olen itseasiassa ollut erittäin tyytyväinen, kun saan tulla töihin paikan päälle. Työpaikalla on hyvää ruokaa ja on mukava nähdä kasvotusten työkavereita. Työrytmin ylläpitämiseen tämä on ollut loistavaa vaihtelua verrattuna viimeisen puolentoista vuoden etäopiskeluun yliopistolla.

Itse kesätyöstä en etukäteen tiennyt paljoakaan, vaikka kesätyöblogeja tuli luettua ja kaverilta kuultua hieman. Työ on ollut erittäin mukavaa ja antanut hienon näkymän Suomen Pankin toimintaan operatiivisella tasolla, onhan kyseessä kuitenkin valmistumisen jälkeinen ammattini taloustieteen opiskelijana.

Rahahuollon toiminta on tärkeä osa koko eurojärjestelmää. Tästä syystä myös toiminta on sen mukaista, isossa mittakaavassa paljon yhteistyötä toisten euromaiden kanssa. Tärkeimpänä tietenkin käteisen riittävyydestä sekä laadusta huolehtiminen. Tämä on tärkeä osa jokaisen rahahuollon parissa työskentelevän arkea.

Kesän aikana olen päässyt myös tekemään selvitystyötä digitaalisen rahan vaikutuksesta nykymaailmassa. Aihe on hyvin mielenkiintoinen sekä ajankohtainen rahan tulevaisuutta ajatellen. Mikä on tulevaisuuden valuutta? Onnistuuko joku digitaalinen valuutta muodostumaan globaaliksi valuutaksi? Se jää nähtäväksi.

Kesätyöni on opettanut uusia näkökulmia keskuspankin toiminnasta, joita ei ole voinut havaita ulkoa käsin koulunpenkiltä tai nettisivuja lukemalla. Tästä syystä pidänkin kesätyötäni yhtenä opettavaisimmista kokemuksista työhistoriassani.

Kesä sujuu siis mutkattomasti ja nopeasti mukavassa työpaikassa. Syksyllä pääsenkin jo aloittamaan maisterintutkintoani, toivottavasti paikan päällä kampuksella Turussa!