Janne Kähkönen 25.8.2021

Janne Kähkönen

Aloitin Suomen Pankissa rahamuseon ja viestinnän harjoittelijana kesällä 2018. Olen siitä asti toiminut opintojeni ohessa tuntityöntekijänä rahamuseossa, eli organisaatio ja kollegat ovat olleet minulle tuttuja jo jonkin aikaa. Tänä kesänä sain mahdollisuuden työskennellä sidosryhmäviestinnässä ja verkkoviestinnässä.

Oma opintotaustani on valtiotieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopistosta, jossa olen pääaineenani opiskellut talous- ja sosiaalihistoriaa sekä rutkasti taloustiedettä. Yliopistossa vietetty aika on luonut minulle tieto- ja taitopohjan, jonka avulla olen pystynyt niin suoriutumaan kuin kehittymäänkin työtehtävissäni. Siitä huolimatta työympäristön kykyä vastaanottaa ja olla vuorovaikutuksessa kesätyöntekijän kanssa ei pidä missään suhteessa aliarvioida, vaan pikemminkin korostaa. Olenkin erittäin kiitollinen kollegoilleni ja esihenkilöilleni Suomen Pankin viestinnässä siitä, kuinka mukavaksi he ovat minun kesäni tehneet.

Suomen Pankin ulkoisessa viestinnässä palvellaan kansalaisia, mediaa, sidosryhmiä ja yhteisöjä rahaviranomaisena sekä luodaan pankkilaisille edellytykset toimia oman alansa asiantuntijoina julkisuudessa. Keskuspankkiviestintä on viranomaisviestintää, jossa tarkoituksena on palvella suurempaa yleisöä. Siksi Suomen Pankki julkaisee sekä välittää runsaasti uutisia, tiedotteita, tilastoja, analyyseja, blogeja sekä artikkeleita, joihin on vapaa pääsy. Haastavia taloudellisia teemoja käsittelevät julkaisut voivat kuitenkin olla sitkeitä pureskella. Suomen Pankki on viime vuosina nostanut esiin suomalaisten talousosaamisen merkitystä sekä miettinyt työkaluja sen parantamiseen. Asiantuntevalla viestinnällä voimme kehittää yleisön ymmärrystä sen roolista yksilön arjessa ja kansantalouden koneistossa.

Olen pääosin työskennellyt kotitoimistosta käsin, vaikka ajoittain jotkin asiat vaativat, välttämättömyyden tai vaativuuden vuoksi, läsnäoloani Krunassa Suomen Pankin pääkonttorilla. Itse työtehtäväni ovat todella monipuolisia. Niin kutsuttuihin arkisiin työtehtäviini kuuluu tiedotteiden, artikkelien sekä blogien julkaiseminen, yleisö- ja mediapalvelu, mediaseuranta, sometus sekä monien verkkopalveluiden päivitys. Suurempien projektien saralla olen perehtynyt hakukoneoptimointiin sekä Suomen Pankin Turun Eurooppa-foorumin tilaisuuden järjestelyihin.

Keskuspankissa työskennellessäni olen ehdottomasti hyötynyt taloushistorian ja taloustieteen taustastani. Suomen Pankin henkilöstö ei kuitenkaan koostu vain ekonomisteista, vaan monen eri koulutus- ja urapolun läpikäyneistä asiantuntijoista. Luontaista kiinnostusta alaan on kuitenkin hyvä omata. Omalla kohdallani suuressa roolissa ovat myös kirjalliset ja verbaaliset taidot, ymmärrys nykymaailman ilmiöistä, tietotekninen osaaminen sekä se kuuluisa asenne työtehtävien suorittamiseen. Ajoittain lyhyellä aikataululla täytyy olla valmis toteuttamaan suuriakin asioita. En pitänyt itseäni viestintään syvällisesti suuntautuneena henkilönä ennen tätä kesää, minkä takia arvostan tähän asti kerryttämääni kokemusta alasta entistäkin enemmän. Nykymaailmassa viestintä on laaja-alaisempaa sekä näkyvämpää kuin koskaan aikaisemmin historiassa ja siihen liittyvää ymmärrystä sekä taitoa tarvitaan lähes kaikilla urapoluilla.

Tämän blogin julkaisuhetkellä olen matkalla Turkuun suorittamaan yhtä kesäni viimeisimmistä työtehtävistäni – järjestämään Suomen Pankin keskustelutilaisuutta Eurooppa-foorumissa. Kokonaisuutena kesäni on ollut värikäs, opettavainen sekä palkitseva, enkä koe jääneeni paitsi minkäänlaisesta kesätyökokemuksesta, jota nykyinen maailmantilanne olisi voinut evätä. Kesätyöblogit päättyvät tämän kesän osalta tähän blogiin. Kenties joku blogien lukijakunnasta on ensi kesänä jatkamassa tätä perinnettä.

Puolestani toivotan kaikille oikein mieluisaa alkavaa syksyä!