YP-ohjelma: Ilsa Kauste ja Iiris Puhakka

 

Kansainvälisen yhteistyön tekeminen on merkittävä osa keskuspankkien ja finanssivalvontaviranomaisten työtä. Laaja-alaista, valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä tehdään yhteiseksi hyväksi – taloudellisen vakauden säilyttämiseksi sekä finanssimarkkinoiden asianmukaisen ja häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan asiantuntijoiden arkipäiväiseen työhön liittyykin monenlaisia kansainvälisiä ulottuvuuksia, kuten esimerkiksi työryhmätyöskentelyä yhteisten eurooppalaisten linjausten tai parhaiden käytäntöjen löytämiseksi, osallistumista finanssialaa koskeviin lainvalmisteluhankkeisiin sekä keskustelupaneeleihin ja seminaareihin osallistumista ja niissä esiintymistä. Myös Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan Young Professionals -ohjelmaan osallistuville tarjottiin mahdollisuutta pulahtaa kansainvälisen yhteistyön maailmaan osallistumalla huhtikuussa järjestetylle viikon kestävälle perehdytyskurssille Saksan Eltvillessä.

Kyseessä oli Saksan Bundesbankin isännöimä Introduction to ESCB & SSM -kurssi*, johon sisältyi työpajoja ja luentoja keskuspankkien toimintoihin sekä työkäytänteisiin liittyen. Kurssi järjestettiin Saksan Bundesbankin koulutuskeskuksessa idyllisessä Eltvillessä Rein-joen varrella. Paikalle saapui yhteensä 23 osallistujaa yhdeksästä eri keskuspankista ja valvojasta, Euroopan keskuspankki mukaan lukien. Myös luennoitsijat olivat kokeneita asiantuntijoita useista eri keskuspankeista. Meno oli kansainvälistä, kun edustettuna olivat niin Etelä-Eurooppa kuin myös pohjoinen Suomikin.

Seteliväärennöksien tunnistamista ja monikulttuurisen työympäristön ymmärtämistä

Työpajojen aiheet vaihtelivat Kreikan velkakriisistä ja EKP:n neuvoston päätöksentekoa simuloivista harjoituksista aina uusien – silloin vielä käyttöön ottamattomien – eurosetelien turvatekijöiden tunnistamiseen. Kurssilla pääsimme tutustumaan myös euroalueelta löydettyihin seteliväärennöksiin. Osa väärennöksistä oli suorastaan tökeröitä, mutta taidokkaimmatkin väärennökset löytyivät työpajassa pienellä vaivannäöllä aitojen seteleiden joukosta. Myös kulttuurieroja käsittelevästä työpajasta oli paljon hyötyä, sillä erityyppisistä kulttuureista lähtöisin olevilla ihmisillä voi olla yllättävänkin erilaiset tavat työskennellä yhdessä sekä jäsentää ja hahmottaa maailmaa.

Työpajojen lisäksi kurssin luennot olivat mielenkiintoisia. Saimme viikon aikana kuulla esimerkiksi yhteisen pankkivalvontamekanismin toiminnasta, EKP:n rahapolitiikan strategiasta sekä niistä toimista, joilla rahapolitiikkaa käytännössä toteutetaan. Osallistujat kyselivät ja keskustelivat ahkerasti, ja ryhmämme saikin erityismaininnan järjestäjiltä aktiivisuudesta ja hyvästä ryhmähengestä!

Kurssipäivien päätteeksi Rein-joen rannat tarjosivat hyvät juoksumaastot

Aivosolujen jumppaamisen lisäksi kurssiin sisältyi iltaohjelmaa. Pääsimme tutustumaan oppaan johdolla Bundesbankin rahamuseoon, ja koko kurssiporukalle järjestettiin yhteinen illallinen Frankfurtissa. Iltaisin oli hyvin aikaa käydä lenkkeilemässä uusien tuttavuuksien kanssa Reinin vartta pitkin, huhkia kuntoiluhuoneella ja kisailla keilailussa. Emme myöskään jättäneet väliin tilaisuutta maistella paikallisia Riesling-viinejä koulutuskeskuksen viinituvassa.

Matkasta jäi käteen paljon uutta oppia ja ymmärrystä, arvokkaita kontakteja muiden keskuspankkien kollegoihin sekä rohkeutta osallistua keskusteluihin silloinkin, vaikka käsiteltävänä oleva aihe olisi itselle vieraampi. Opit kulttuurisen kohtaamisen kiemuroihin olivat myös erittäin hyödyllisiä tulevaisuutta ajatellen. Kokonaisuutena matka antoi meille perusvalmiudet ymmärtää keskuspankkien työn käytänteitä ja työhön liittyviä haasteita sekä mahdollisuuksia. Myös ystävyys Young Professionals -kollegoiden kanssa syveni, kun illat vietettiin rennoissa merkeissä ja pääsimme tutustumaan ja viettämään aikaa yhdessä muutoinkin kuin työn puitteissa.

 

*European System of Central Banks & Single Supervisory Mechanism