Allan Rosas, före detta domare i EU-domstolen, är huvudtalare på evenemanget som ordnas av Finlands Bank vid Europaforumet i Åbo. Rosas håller Esko Antola-föreläsningen 2021, som bär namnet av den finländska pionjären inom europaforskning Esko Antola (f. 1947).

Evenemanget i Europaforum Åbo den 26 augusti öppnas av Finlands Banks chefdirektör Olli Rehn, som är initiativtagare till Esko Antola-föreläsningarna.

”I Finland finns behov av en analytisk diskussion om Europa och Europeiska unionens utveckling. Juris doktor Allan Rosas, som var domare vid EU-domstolen 2002–2019, är en utomordentligt meriterad europeisk påverkare både på grund av sitt forskningsarbete och sin praktiska erfarenhet. Allan har väl avvägda synpunkter angående Europeiska unionen, så jag förväntar mig mycket av diskussionen”, säger Olli Rehn.

Rosas talar under rubriken ”Euroopan unioni – juridinen suojelukohde vai alati muuttuva valtioyhteisö?”. I sitt anförande granskar han de EU-institutioner som driver på förändring i statssamfundet och EU-rättens ställning nu och i framtiden.

Kommentarinlägget hålls av en annan erfaren EU-expert, Europaparlamentariker Heidi Hautala.

I den efterföljande paneldebatten diskuterar Rosas, Hautala och Rehn om hur Europa ser ut efter brexit, coronaviruset och många andra kriser. Moderator för paneldebatten är avdelningschef vid Finlands Bank Elisa Newby.

På grund av pandemiläget ordnas Europaforumet i Åbo som ett hybridevenemang. Anförandet och diskussionen kan ses på Europaforumets webbplats och en inspelning av evenemanget publiceras senare.

Mer information: senior kommunikationsexpert Richard Brander, telefon 09 183 22 06