Finlands Bank arrangerade i dag, torsdagen den 1 mars 2007, ett möte med bankerna och de övriga kontantförsörjningsparterna för att diskutera frågor kring kontoret i Åbo och kontantförsörjningen i allmänhet. Parterna kom överens om att tillsammans i detalj granska kontantförsörjningssystemets effektivitet och säkerhet. Centralbanken har redan i flera år arrangerat regelbundna sammanträffanden med kontantförsörjningsparterna för konfidentiella diskussioner om centrala frågor som gäller kontantförsörjningen, såsom transporter och säkerhet.

"Erfarenheterna från Åbo beaktas självfallet när Finlands Bank beslutar om de framtida riktlinjerna för verksamheten. Banken fattar slutligt beslut om detaljerna i den treåriga strategin för kontantförsörjningen i april efter att ha hört parterna. Samtidigt utvärderas reformerna som efter 2004 ledde till minskat antal värdetransporter och ökat samarbete bl.a. genom att utrymmen i kontoren ställdes till avtalsparternas förfogande", konstaterar direktionens vice ordförande Matti Louekoski som ansvarar för kontantförsörjningen.

Finlands Bank bistår efter bästa förmåga centralkriminalpolisen i utredningen om värdetransportrånet i Åbo. Centralbanken förhåller sig mycket allvarligt till detta brott som riktades mot dess kund.

"Hittills har situationen varit bättre i Finland i fråga om värdetransportrån än i de övriga nordiska länderna. Men banken har inte invaggat sig i falsk trygghet, utan säkerhetsarrangemangen har fortlöpande utvecklats både nationellt och internationellt i samråd med polismyndigheterna och andra centralbanker. Rånet i Åbo visar emellertid att alla kontantförsörjningsparter och polisen tillsammans måste eftersträva ännu högre säkerhet", säger medlemmen i Finlands Banks direktion Pentti Hakkarainen som ansvarar för säkerhetsfrågor.

Det etablerade och regelbundna samarbetet med polisen har efter rånet ytterligare intensifierats. Banken har avtalat om ett sammanträde med inrikesministeriets polisledning och kontantförsörjningsparterna för att fördjupa och förstärka samarbetet och de gemensamma ansträngningarna för att effektivt förhindra motsvarande incidenter.


Bilaga: Kontantförsörjningen i Finland