På Finlands Bank avtäcktes i dag ett porträtt av bankens förre chefdirektör Erkki Liikanen. Porträttet är målat av konstnären Anna Retulainen.

Retulainen förklarar att penselföringen, färgen, materialet och rytmen gestaltar ett flyktigt minne av en man i blå kostym.

”Skikt för skikt växer målningen fram ur minnet och blir till en blandning av oss två, mig och modellen. Vilkendera av oss är objektet, vem faller blicken på? I ett porträtt smälter subjekt och objekt samman och tar turvis plats. När allt kommer omkring är en målning bara målfärg, inget annat.  Varje detalj är lika viktig, bild och bakgrund är ett - målningen är det enda som finns”, säger Retulainen.

Erkki Liikanen var chefdirektör för Finlands Bank 2004–2018.

I sitt avtäckningstal gratulerade chefdirektör Olli Rehn konstnär Anna Retulainen för ett utomordentligt porträtt. ”Konstnären har lyckats fånga ett objekt som annars är i ständig rörelse. Denna målning är inte bara ett porträtt, utan också en viktig del av Finlands Banks samling av modern konst”, sade Rehn.

Ett digitalt fotografi av porträttet publiceras på Finlands Banks Flickr-konto.

Ytterligare upplysningar lämnas av
ordföranden för Finlands Banks konstklubb Jukka Valle jukka.valle(at)bof.fi, telefon (09) 183 26 17 kommunikationsexpert Eeva Kristiina Lahtinen eevakristiina.lahtinen(at)bof.fi, telefon 09 183 29 08.

Anna Retulainens statement (pdf, på finska)