Konvergensrapport

Konvergensrapport

Maj

2010 . 111 sidor

Utgivare: ECB

ISSN: 1725-9371 (tryckt publikation)

ISSN: 1725-9584 (webbpublikation)

Ladda ned publikation (pdf) (2,16 MB)

Inledning

Sedan euron infördes den 1 januari 1999 har ytterligare fem medlemsstater gått med i euroområdet. När denna rapport skrivs har 16 medlemsstater antagit euron. Den senaste är Slovakien den 1 januari 2009. Det innebär att 11 medlemsstater inte deltar i EMU och ännu inte har infört euron. Två av dessa länder, Danmark och Storbritannien meddelade att de inte skulle delta i etapp tre av EMU. Därför behöver konvergensrapporter för dessa två medlemsstater bara utarbetas om länderna själva begär detta. Detta har inte skett och därför granskas följande nio länder i den här rapporten: Bulgarien, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Polen, Rumänien och Sverige. Alla dessa nio länder är enligt fördraget1 skyldiga att införa euron, vilket innebär att de måste sträva efter att uppfylla samtliga konvergenskriterier.

Genom att lägga fram denna rapport uppfyller ECB fördragets artikel 140 att rapportera till Europeiska unionens råd (EU-rådet) minst en gång vartannat år eller på begäran av en medlemsstat med undantag ”om hur medlemsstaterna fullgör sina förpliktelser när det gäller att förverkliga den ekonomiska och monetära unionen”. Även Europeiska kommissionen har detta uppdrag och har utarbetat en rapport. De två rapporterna överlämnas parallellt till EU-rådet. De nio länder som granskas i den här rapporten granskas regelbundet vartannat år.

ECB använder i denna rapport samma analysram som i sina tidigare konvergensrapporter. I rapporten granskas om de nio berörda länderna har uppnått en hög grad av varaktig ekonomisk konvergens, om den nationella lagstiftningen är förenlig med fördraget samt om de lagstadgade kraven för de nationella centralbankerna uppfylls så att dessa ska kunna bli en integrerad del av Eurosystemet. I den här rapporten granskas Estland något mer ingående än de andra länderna. De
estniska myndigheterna har vid ett flertal tillfällen meddelat att de avser anta euron den 1 januari 2011.